De problemen bij de federale gerechtelijke politie zijn dus al langer bekend. Op 1 december 2021 kregen vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en van de federale gerechtelijke politie de gelegenheid de problemen aan te kaarten bij de bevoegde ministers en de premier. De Vivaldi-regering gaf echter niet thuis, dus trok de top van de gerechtelijke politie nu opnieuw aan de alarmbel. 

Extreem gewelddadig

Vooral de getuigenis van procureur Frédéric Van Leeuw sprong in het oog. Hij toonde met expliciete beelden aan dat de georganiseerde misdaad in ons land extreem gewelddadig te werk gaat en dat daarbij een mensenleven niets waard is. 

Politiek getouwtrek

Kamerlid Christoph D’Haese reageert verontwaardigd: “De georganiseerde misdaad is ons land in handen aan het nemen, dankzij het politiek getouwtrek tussen de ministers Van Quickenborne en Verlinden. De rechtsstaat is in gevaar, zo veel is duidelijk. Dat beaamt nu ook het Openbaar Ministerie.” 

Doorzettingsvermogen rechercheurs

Het tekort aan middelen was de rode draad doorheen de tussenkomsten. Dat er desondanks  nog mooie resultaten worden geboekt zoals Operatie Sky, komt door het doorzettingsvermogen van de rechercheurs die dikwijls zelf investeren in eigen middelen zoals laptops en software.  

Extra budget en nieuwe organisatiestructuur

Kamerlid Yngvild Ingels vult aan: “Het college van procureurs-generaal eist dit jaar minstens 35 miljoen euro extra om de problemen bij de federale gerechtelijke politie op te vangen. Wij steunen hen daarin. Maar we moeten ook verder durven kijken; we kunnen niet rond het feit dat er een nieuwe organisatiestructuur nodig is. Het huidige model van de Geïntegreerde Politie botst op zijn limieten en is na 20 jaar aan herziening toe.”